Welke soorten energiecontracten zijn er?

De stijgende energieprijzen en energiecontracten zijn een veel besproken onderwerp geweest de afgelopen tijd. Dankzij het instellen van het prijsplafond zijn consumenten dit jaar beschermd tegen extreme stijgingen van de energieprijzen, maar een vast contract afnemen was de afgelopen tijd niet mogelijk. Deze hele maand staat bij ONE in het teken van energiecontracten; de verschillende vormen, hun voor- en nadelen en mogelijkheden. We bespreken het allemaal. Te beginnen met de verschillende vormen van energiecontracten.

In de basis onderscheiden we op dit moment 3 soorten energiecontracten:

  1. Een vast energiecontract
  2. Een variabel energiecontract
  3. Een dynamisch energiecontract

We zullen de verschillen energiecontracten kort toelichten;

Een vast energiecontract
Bij een vast energiecontract wordt er een overeenkomst gesloten tussen consument en leverancier, waarbij de leverancier een vast tarief biedt voor de levering van energie gedurende een bepaalde periode. Dit gaat meestal over één, maar soms ook meerdere jaren. Tijdens deze volledige contractperiode blijft het tarief hetzelfde, ongeacht eventuele veranderingen op de energiemarkt.  

Met een vast contract weet je als consument precies waar je aan toe bent. De vaste tarieven zorgen ervoor dat je gedurende je contract niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer de energieprijzen stijgen, blijft jouw tarief hetzelfde. Zakken de prijzen echter, ook dan blijven jouw tarieven hetzelfde. Ga je graag voor zekerheid, dan is een vast energiecontract een geschikte keuze.

Door de sterke schommelingen van de afgelopen tijd, was het tot voor kort niet meer mogelijk om te kiezen voor een vast contract. Sinds kort is dit weer mogelijk. Binnenkort lees je hier of het verstandig is om op dit moment weer over te stappen op een vast contract.

Een variabel energiecontract
Bij een variabel energiecontract wordt er een overeenkomst gesloten tussen consument en leverancier, waarbij de leverancier de tarieven voor de levering van energie tussentijds kan veranderen. Deze tarieven zijn vaak gekoppeld aan de marktprijzen van energie. Wanneer de marktprijzen stijgen, zal de energierekening hoger uitvallen. Dalen de marktprijzen echter, dan zal ook jouw energierekening lager uitvallen.

Het voordeel van een variabel energiecontract is dat je als consument sneller profiteert van dalende energieprijzen, dan bij een vast contract. Daar zit uiteraard het risico aan verbonden, dat je ook meer gaat betalen zodra de prijzen stijgen.

Zoals eerder benoemd was het de afgelopen tijd alleen mogelijk om een variabel energiecontract af te sluiten. Vanwege de sterk schommelende prijzen waren vaste tarieven te risicovol voor de leveranciers. Gelukkig is er dit jaar een prijsplafond geïntroduceerd, om consumenten tegemoet te komen.

Een dynamisch energiecontract
Bij een dynamisch energiecontract variëren de tarieven op uur- (stroom) of dag- (gas) basis. Je kunt als consument inspelen op de natuurlijke piek- en dal momenten van de energiemarkt. Het zijn flexibele tarieven die afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals de productie van energie, het verbruik ervan, de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van groene energie.

Bij een dynamisch energiecontract kun je jouw energieverbruik aanpassen op de geldende tarieven. Wanneer je meer energie verbruikt, op het moment dat er veel energie beschikbaar is, houd je je kosten laag. Hier komt echter wel wat meer discipline en flexibiliteit bij kijken.

Ben je benieuwd naar meer informatie over de voor- en nadelen van een dynamisch energiecontract? Binnenkort lees je hier meer over op onze website!

 

 




« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!