Een dynamisch energiecontract; wat houdt het in?

Wat zijn dynamische energietarieven?

Dynamische energietarieven zijn energietarieven die veranderen per uur, afhankelijk van de hoeveelheid energie die op dat moment beschikbaar is en de vraag ernaar. Dit is in tegenstelling tot vaste of variabele tarieven, die hetzelfde blijven gedurende een bepaalde periode, ongeacht de vraag en het aanbod. Het doel van dynamische tarieven is om de vraag van energie te beheersen en te verminderen tijdens piekperioden, wat kan bijdragen aan een efficiĆ«ntere en duurzamere energieproductie en distributie.

Je kunt als consument inspelen op de natuurlijke piek- en dal momenten van de energiemarkt. Het zijn flexibele tarieven die afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals de productie van energie, het verbruik ervan, de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van groene energie.

Bij een dynamisch energiecontract kun je jouw energieverbruik aanpassen op de geldende tarieven. Wanneer je meer energie verbruikt, op het moment dat er veel energie beschikbaar is, houd je je kosten laag. Hier komt echter wel wat meer discipline en flexibiliteit bij kijken.

We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij:

Voordelen:
  1. Flexibiliteit: dynamische energiecontracten bieden de mogelijkheid om energie te kopen op het moment dat deze het goedkoopst is. Hierdoor kun je besparen op je energierekening.
  2. Transparantie: de prijzen van energie zijn zichtbaar en veranderen in real-time, waardoor je altijd op de hoogte bent van de huidige prijzen.
  3. Milieubewust: door energie te kopen wanneer deze het goedkoopst is, steun je ook hernieuwbare energiebronnen die op dat moment veel energie opwekken.
  4. Minder belasting van het stroom net. Door energie te gebruiken op het moment dat er veel aanbod maar weinig vraag is, wordt de totale energievraag beter gespreid over het net.
Nadelen:
  1. Complexiteit: het begrijpen en volgen van dynamische energieprijzen kan complex zijn en vereist enige energiekennis. Aanbieders bieden vaak een app met alle informatie kosteloos aan.
  2. Onvoorspelbaarheid: de energieprijzen kunnen snel en onverwacht veranderen, waardoor je niet altijd zeker weet hoeveel je zult betalen voor je energie.
  3. Risico: er bestaat altijd het risico dat de energieprijzen stijgen en je uiteindelijk meer betaalt dan wanneer je een vaste prijs zou hebben afgesproken.
Combinatie met zonnepanelen

Het nadeel van een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepalen is dat de opgewekte stroom niet altijd op het moment wordt gebruikt waarop deze wordt opgewekt. Wannneer er meer stroom wordt opgewekt, dan op dat moment wordt gebruikt, wordt deze teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en ontvangt de gebruiker (op dit moment) hiervoor een vergoeding.

Bij een dynamisch energiecontract wordt de prijs voor energie bepaald door real-time prijsvorming op de energiemarkt. Wanneer veel energie wordt aangeboden en er weinig vraag is, zal de prijs laag zijn. Hierdoor kan de opbrengst van de teruglevering aan het net lager zijn dan bij een vast of variabel contract.

In conclusion, dynamische energiecontracten bieden een aantal voordelen zoals flexibiliteit, transparantie en steun voor hernieuwbare energiebronnen, maar ook enkele nadelen zoals complexiteit, onvoorspelbaarheid en het nemen van een risico. Het is belangrijk om goed na te denken over of een dynamisch energiecontract bij jou past voordat je besluit om deze af te sluiten.

Wil je meer weten over dit en andere ondewerpen op het gebied van het verduurzamen van je woning? Kom eens langs in ons adviescentrum of maak een afspraak voor een gratis energiescan bij jou thuis! 




« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!