Waarom een warmtepomp nog steeds een duurzame keuze is

Onlangs kwam in het nieuws dat de warmtepomp niet zo duurzaam zou zijn als eerder werd aangenomen.Dit bericht zou je als consument die een warmtepomp overweegt misschien kunnen doen afschrikken. Om te begrijpen waar de conclusie op gebaseerd is, is het belangrijk om twee zaken te onderscheiden.

We maken een onderscheid tussen de energieprestatie en de milieu impact. De energieprestatie heeft betrekking op de hoeveelheid energie (stroom en gas gecombineerd) die een warmtepomp verbruikt in vergelijking met een cv-ketel in vergelijkbare omstandigheden.

Deze energieprestatie is positief en staat niet ter discussie, maar blijft wel afhankelijk van een aantal factoren zoals isolatie van de woning, type radiatoren, het ventilatiesysteem en het type warmtepomp. Een deskundig advies van en installatie door een ervaren professional is dan ook vereist om de energieprestatie van de warmtepomp optimaal te benutten.

Milieuimpact

Anderzijds zijn er de milieuaspecten die een rol spelen bij het produceren van een warmtepomp.

In recent onderzoek is naar voren komt dat de milieubelasting bij de productie van warmtepompen en haar onderdelen, zoals de kast van plastic of metaal, leidingen van koper, een compressor, ventilator, geluidsisolatie en wat elektronica in het verleden niet goed zijn ingeschat.

Tenslotte is het belangrijk om te begrijpen dat het onderzoek met name betrekking heeft op de warmtepomp in nieuwbouwwoningen. Omdat deze woningen aan zeer scherpe milieueisen moeten voldoen zijn relatief kleine aanpassingen in de prestaties van een specifiek onderdeel van de woning soms erg bepalend.

Conclusie

De conclusie is dat het produceren van een warmtepomp meer effecten heeft op het milieu dan eerder van uit werd gegaan, maar dat wanneer ook de energieprestatie wordt meegewogen het nog steeds een waardevolle investering is bij de verduurzaming van een woning. Bovendien is de verwachting dat fabrikanten van warmtepompen de komende jaren modellen op de markt zullen brengen die de negatieve milieuprestatie sterk zullen verminderen.

Benieuwd of een warmtepomp voor uw woning interessant kan zijn?  Maak een afspraak met een energiecoach van ONE die u kan vertellen wat de mogelijkheden zijn voor uw situatie.
« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!