is jouw stroom echt groen?

Groene stroom, een veelgebruikte term, maar wat betekent het nou eigenlijk precies? En belangrijker nog… Hoe zorg je ervoor dat jouw stroom groen is? Dat zetten we in dit artikel uiteen.

Groene stroom: wat is het? 

Groene stroom is elektriciteit die wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht en biomassa. Het gebruik van groene stroom draagt bij aan een duurzame toekomst en zorgt ervoor dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten. Steeds meer energieleveranciers bieden groene stroom aan als alternatief voor grijze stroom, wat afkomstig is van fossiele brandstoffen en kernenergie. Door over te stappen op groene stroom, kun je als consument bijdragen aan een beter milieu.

Overstappen naar een groene energieleverancier

Wil je overstappen naar een groene energieleverancier? Dan is het raadzaam om alle verschillende aanbieders te vergelijken op basis van prijs en duurzaamheid. Kies een leverancier die past bij jouw wensen en behoeften. Je kunt via internet gemakkelijk verschillende vergelijkingswebsites vinden die je helpen bij het maken van een keuze. 

Garantie van Oorsprong

Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een certificaat dat aantoont dat een bepaalde hoeveelheid energie op een duurzame manier is opgewekt. Het wordt gebruikt om de herkomst van groene stroom aan te tonen en om te voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen en regelgeving.

Bijna alle Europese landen zijn aangesloten bij het GvO-systeem. Het is toegestaan voor handelaren om de certificaten door te verkopen binnen Europa. Het tekort aan groene stroom in ons land kan worden opgevangen door het kopen van GvO’s uit het buitenland.

GvO’s kunnen, net als de stroom zelf, verhandeld worden. Producenten van groene stroom kunnen GvO’s bijvoorbeeld verkopen aan energiebedrijven die deze certificaten kunnen gebruiken om te voldoen aan wettelijke verplichtingen voor het gebruik van hernieuwbare energie.

Wil je zeker weten dat jouw stroom echt groen is? Vraag dan bij uw leverancier om groene stroom uit Nederland of – beter nog – uit de regio. Zo voorkom je dat je ‘schijn groene stroom’ gebruikt.

Groene leveranciers

Regelmatig doen WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond onderzoek naar de duurzaamheid van verschillende aanbieders in Nederland. Het meest recente onderzoek leverde het volgende overzicht op:

In dit overzicht krijg je een duidelijk beeld van welke leveranciers écht groen en duurzaam zijn en welke juist vervuilend. Houd voor een actueel overzicht de website van de consumentenbond in de gaten.

Tips voor meer groene stroom

Welke van onderstaande veranderingen kun jij doorvoeren waardoor jij zoveel mogelijk van ‘grijs’ naar ‘groen’ gaat?

  • Overweeg om over te schakelen naar een energiebedrijf dat groene stroom aanbiedt of een groen energieplan.
  • Installeer zonnepanelen of windturbines om zelf groene stroom op te wekken.
  • Gebruik energie-efficiënte apparaten en verlichting om het energieverbruik te verminderen en zo de hoeveelheid benodigde stroom te verminderen.
  • Vermijd het gebruik van apparaten die veel energie verbruiken, zoals elektrische kachels en airconditioners, indien mogelijk.
  • Schakel elektronische apparaten uit wanneer ze niet in gebruik zijn om onnodig stroomverbruik te voorkomen.
  • Overweeg om deel te nemen aan programma's voor hernieuwbare energie, zoals het kopen van groene stroomcertificaten of het investeren in gemeenschappelijke zonnepanelenprojecten.

 

Wil je meer weten over dit en andere onderwerpen op het gebied van het verduurzamen van je woning? Kom eens langs in ons  adviescentrum of maak een afspraak voor een  gratis energiescan bij jou thuis! 
« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!