Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig

Het voorstel om de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen geleidelijk af te bouwen vanaf 2025 heeft geen meerderheid gekregen in de Eerste Kamer. De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, hebben aangegeven tegen het voorstel te stemmen. Eerder hadden ook JA21, de Partij voor de Dieren en de SP al hun tegenstand uitgesproken.

Argumenten tegen huidige regeling niet voldoende 

Demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie had opgeroepen tot steun voor de afbouw van de regeling, maar deze oproep heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Het argument tegen de huidige regeling is onder meer dat het elektriciteitsnet de groei van elektriciteit niet goed aankan door de teruglevering van stroom door consumenten met zonnepanelen. Voorstanders van afschaffing benadrukken het belang van het stimuleren van het gebruik van zelfopgewekte stroom binnen huishoudens, om overbelasting van het net te voorkomen.

Een ander punt van discussie is de vermeende oneerlijkheid van de salderingsregeling voor mensen zonder zonnepanelen, die wel meebetalen aan oplossingen voor het overbelaste stroomnet.

Eerst een beter alternatief

Tegenstanders van afschaffing, waaronder de Consumentenbond, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Vereniging Eigen Huis, pleiten voor het behoud van de huidige regeling totdat er een passend alternatief is gevonden. Voorlopig kunnen eigenaren van zonnepanelen dus blijven profiteren van de salderingsregeling, waarbij ze zonnestroom terug kunnen geven aan het net voor de prijs waarvoor ze het ook inkopen. 




« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!