10 jaar ONE: Zonnepanelen op Oosterhoutse scholen

17 November 2023

Dit jaar viert Oosterhout Nieuwe Energie haar 10-jarig bestaan. Daarom blikken we terug op geslaagde samenwerkingen en projecten uit het afgelopen decennium. Dit keer het succesverhaal van de duurzame samenwerking tussen ONE en Delta Onderwijs.

De enthousiaste ONE-vrijwilligers Gerrit Janssen en Rob van Buitenen waren de aanjagers van dit project rondom het verduurzamen van Oosterhoutse scholen. Scholen hebben immers grote daken, waar genoeg plek is voor het plaatsen van zonnepanelen. Zij benaderden Theo Lauwen van Delta Onderwijs en deelden hun plannen voor zonnepanelen op de daken van scholen met hem.
Delta onderwijs zag wel wat in de plannen van Gerrit en Rob. Ook zagen ze de educatieve waarde van het project. Er lag een mooie kans om de leerlingen mee te nemen in het proces van verduurzaming.

Er waren vanuit de overheid geen subsidies beschikbaar voor het realiseren van dit project. Maar dat was geen reden om het project niet door te zetten voor Delta Onderwijs. Een aantal bij Delta Onderwijs aangesloten scholen wilden participeren in het project en kregen de financiering van Delta om de plannen uit te voeren. In totaal zijn er 454 zonnepanelen gelegd verdeeld over 16 scholen!

De implementatie van het plan bracht enkele technische obstakels met zich mee, die met doorzettingsvermogen werden overwonnen. Het aanpassen van de meterkasten en het oplossen van installatieproblemen vereisten aanzienlijke inspanningen, waarbij ONE fungeerde als een cruciale schakel tussen de betrokken partijen. De nauwe samenwerking tussen alle belanghebbenden leidde tot een vlotte uitvoering van het project, met speciale lof voor de toewijding van Gerrit, Rob, en het hele team van ONE.

Een belangrijk onderdeel van dit project was dat de kinderen werden betrokken. Er is een lesprogramma gemaakt waarbij de kinderen elke dag op tv-schermen konden zien hoeveel zonne-energie er was opgewekt. Ook werd er inzichtelijk gemaakt hoe vaak de vaatwasser kan draaien van die opgewekte stroom.

Het verhaal van de zonnepanelen op scholen in Oosterhout heeft niet alleen lokaal, maar ook landelijk aandacht gekregen.

Een zeer succesvolle samenwerking aan wederom een mooi project!
« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!