Wij laten je het bos tussen de bomen van subsidies zien.

16 Februari 2022

[UPDATE FEB '23] Met de stijgende energieprijzen is het verduurzamen van je woning nóg interessanter geworden. Het verduurzamen van je woning kan echter een kostbare aangelegenheid zijn. Gelukkig zijn er verschillende subsidiemogelijkheden, maar welke subsidies zijn er nu en waar moet je op letten? Vanuit Oosterhout Nieuwe Energie helpen we je graag het groene bos weer te zien!

Bepaal wat je wilt

Allereerst wil je bepalen welke maatregelen je gaat treffen. Waar kun je in jouw woning nu het beste in investeren? Wil je je ketel laten vervangen door een warmtepomp of wil je juist aan de slag met isolerende ingrepen? Bekijk waar voor jouw woning de meeste ‘winst’ te behalen valt.

Vind je het fijn om hierover advies te krijgen? Onze energiecoaches komen graag bij je langs voor een gratis energiescan. Samen met een energiecoach bekijk je waar er verduurzamingskansen zijn in jouw woning. Na een energiescan weet je waar je in jouw woning het beste mee aan de slag kunt gaan.

Bekijk welke subsidie beschikbaar is

Het Rijk omschrijft vijf mogelijke ingrepen waarbij je aanspraak kunt maken op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE):

  1. Aansluiting op het warmtenet,
  2. Installatie van een warmtepomp,
  3. Installatie van een zonneboiler,
  4. Het nemen van isolatiemaatregelen,
  5. Een nieuwe elektrische kookvoorziening. ( hier vind je meer over de voorwaarden voor deze maatregel)

Op www.rvo.nl/isde kun je bekijken of je in aanmerking komt voor subsidie. 

Ook gemeenten en provincies stellen subsidies beschikbaar. Het is mogelijk om regelingen vanuit het Rijk en regionale/lokale overheden te combineren. Kijk op de website van duurzaam Oosterhout om te zien welke regelingen er in onze gemeente beschikbaar zijn.

Aan de slag met je subsidieaanvraag

Uiteraard zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan een subsidieaanvraag. Ga je aan de slag met een aanvraag let dan op de volgende dingen:

  1. Vanaf 2023 is het mogelijk om ook bij één isolatiemaatregel subsidie aan te vragen. Heb je vanaf 2 april 2022 deze maatregel laten uitvoeren? Dan kun je al een aanvraag doen. Je krijgt dan ongeveer 15% van de kosten gesubsidieerd. De precieze subsidiebedragen vindt je in januari 2023 op de pagina  Isolatiemaatregelen woningeigenaren. Bij 2 of meer maatregelen krijg je ongeveer 30% van het bedrag gesubsidieerd. Laat je naast het plaatsen van dubbelglas, bijvoorbeeld ook je dak isoleren? Dan krijg je extra subsidie. Je kunt een isolerende maatregel ook combineren met bijvoorbeeld het plaatsen van een warmtepomp. Je vindt alle informatie over de subsidies op bovengenoemde pagina's.
     
  2. Het aanvragen van een subsidie kun je pas doen ná dat je maatregel hebt laten uitvoeren. Na het plaatsen heb je, sinds 2023, tot 24 maanden de tijd om je subsidie te regelen. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Heb je echter maar één maatregel getroffen en ben je van plan om binnen 24 maanden nog een maatregel te treffen, dien dan één subsidieaanvraag in voor beide maatregelen. 
     
  3. Zorg ervoor dat je de werkzaamheden laat uitvoeren door een erkend bedrijf of installateur. Ga je zelf aan de slag? Dan heb je geen recht op subsidie.
     
  4. Bij het installeren van een warmtepomp is het belangrijk dat de installateur de meldcode op de factuur vermeldt. Deze code helpt om te bepalen wat de hoogte van het subsidiebedrag in jouw geval zal zijn.
     
  5. Zorg ervoor dat je vooraf weet hoeveel m2 isolatie de aannemer gaat plaatsen. Dit is belangrijk voor je subsidieaanvraag. Let op de kwaliteit van de isolatie en vraag of de aannemer een isolatie meldcode heeft. Deze code maakt het makkelijker om subsidie aan te vragen. Zorg ervoor dat deze punten in je factuur vermeld worden. Hoe completer de gegevens zijn, hoe sneller de subsidie aanvraag beoordeeld zal worden.
     
  6. Het plaatsen van HR ++ of triple glas:
    Vanaf 1 januari 2023 geldt voor de berekening van het glasoppervlakte de zogenoemde binnenwerkse maat. Dit betekent dat je van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Je kozijn telt vanaf 2023 dus mee voor het subsidiebedrag per m2. De wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023. (bron: rvo.nl)

    In het geval van glas is het belangrijk om volgende gegevens op de factuur te laten vermelden:
  • de vierkante meters geplaatst glas,
  • de u-waarde,
  • het merk en het liefst ook de meldcode,
  • bij Triple Glas moeten ook de technische tekeningen meegestuurd worden.
     
  1. Maak foto’s wanneer de maatregelen worden uitgevoerd. De subsidie aanvraag moet worden voorzien van beeldmateriaal. Uiteraard is het altijd belangrijk om de facturen te bewaren en moet je bij de subsidieaanvraag een betalingsbewijs bijvoegen.


Subsidie aanvraag doen
Een subsidieaanvraag doe je op de site van het RVO ( www.rvo.nl/isde). Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt en in kunt loggen met je DigiD voor een zo gemakkelijk mogelijk proces.

Energiescan
Via het contactformulier vraag je gemakkelijk een gratis energiescan aan. Een van onze energiecoaches kijkt dan graag met je mee naar de mogelijkheden in jouw woning. Zo kun samen alvast bepalen welke verduurzamende maatregelen voor jou het meest geschikt zijn. Uiteraard kijken we ook graag mee naar kleinere ‘ingrepen’ waar geen subsidie voor aangevraagd hoeft te worden.

Bij ons kun je altijd terecht voor écht gratis, onafhankelijk en Oosterhouts energieadvies.




« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!