Nieuwe salderingsregeling zonnepanelen

21 Juni 2022

Blijft investeren in zonnepanelen een goed idee met de nieuwe salderingsregeling?

Zonnestroom die je zelf niet gebruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de huidige salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Vanaf 2025 bouwt de overheid deze salderingsregeling af. We leggen het hieronder kort voor je uit.

De salderingsregeling: nu en vanaf 2025

NU

Je opgewekte zonnestroom mag je, dankzij de salderingsregeling, wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief; nu is dat 37 cent per kWh, inclusief alle belastingen (Prijspeil juni 2022). Echter zit hier wel een maximum aan. Als je jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Deze vergoeding verschilt per energieleveringsbedrijf. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met je energieleveringsbedrijf.

Vanaf 2025

De salderingsregeling wordt (waarschijnlijk) vanaf 2025 afgebouwd. Dat betekent dat je elk jaar 9 procent minder mag salderen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je aan het net levert. Als je in 2022 zonnepanelen koopt, profiteer je dus nog tot en met 31 december 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder; vanaf 2025 mag je nog salderen met 64% van de opgewekte stroom en krijg je voor 36% de kale stroomprijs dus zonder belastingen. Zie tabel hieronder:

Salderingsregeling in 2025


Heb je al zonnepanelen of ga je ze nog kopen? Deze nieuwe regeling geldt voor iedereen.

Toch blijft het aanschaffen van zonnepanelen een goed idee, waarom?

Door de afbouw van de salderingsregeling wordt het steeds aantrekkelijker om de energie die je met je zonnepanelen opwekt zélf te gebruiken. Hoe doe je dit? Bijvoorbeeld door ’s middags (als de zon schijnt) je wasmachine aan te zetten in plaats van ‘s nachts. Want elke kilowattuur die je zelf opwekt en gebruikt, hoef je niet te kopen. Dat scheelt dus circa 37 cent per kWh. Het hangt er dus helemaal vanaf hoeveel je verbruikt wat de opbrengst van je zonnepanelen is. Hiermee word je dus gestimuleerd om minder energie te verbruiken, zodat je zelf meer overhoudt aan de zonne-energie die je opwekt

Heb je vragen over, bijvoorbeeld, jouw opbrengst of terugverdientijd?
Schakel onze energiecoaches in, zij staan voor je klaar met écht gratis, onafhankelijk en Oosterhouts energie-advies.




| Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!