Vrijwilligers van ONE bezoeken duurzame boerderij

Een aantal vrijwilligers van Oosterhout Nieuwe Energie brachten afgelopen weekend (dankzij een tip van vrijwilliger Bart van Riel) een bezoek aan de duurzame boerderij van Jack van Poppel uit Molenschot. Zes jaar geleden bedacht deze boer hoe hij op een duurzame, toekomstbestendige manier zijn melkveehouderij kon overdragen aan zijn zoon. Na een jaar van plannen maken en vervolgens één jaar van uitvoering, boekte hij een schitterend resultaat dat nu al zo'n vier jaar draait.

Koeienmest wordt biogas

Door de inzet van mestrobots wordt ieder uur de vloer in stal schoon gemaakt waarna de mest in een vergistingstank komt. Van deze mest wordt biogas gemaakt, dat vervolgens wordt gebruikt om stroom op te wekken. Deze stroom is gedeeltelijk voor eigen verbruik en de resterende stroom wordt teruggeleverd aan het net. Omdat alles hergebruikt wordt, zijn er geen restproducten en dus ook minder transportbewegingen; nóg een groot voordeel van deze manier van werken. De werkwijze van Jack is een mooi voorbeeld van hoe je de CO2 uitstoot echt kunt reduceren.

Voorzitter Rob van Buitenen: “Echt gaaf hoe gepassioneerd Jack kan vertellen over het traject wat hij doorlopen heeft en hoe de bedrijfsvoering nu loopt.”

Kijk voor meer informatie over deze boerderij op de website van FrieslandCampina
« Vorige | Terug | Volgende »