5 tips voor energiebesparing in de lente!

18 April 2022

De stijgende temperaturen zorgen er ook voor dat we op verschillende manieren flink kunnen besparen op onze energierekening. Maar hoe kun je dit eenvoudig zelf doen?

1. Zet de verlichting later aan
Door de zomertijd wordt het later donker, waardoor je lampen later aan kunt zetten. Verlichting is een van de grootste energiesluipers in huis. Laat de gordijnen dus wat langer open en overweeg om oude gloeilampen te vervangen voor energiezuinige LED-verlichting. Op deze manier bespaar je eenvoudig een paar tientjes per jaar. 

2. De thermostaat kan omlaag
De zon zorgt niet alleen voor licht, maar ook voor warmte in huis. Zet de thermostaat dus één of twee graden lager. 

3. Hang de was buiten
Er is een ontzettend zuinige wasdroger in bijna elk huishouden te vinden. Namelijk: de lucht. Een oudere wasdroger is een enorme energieslurper. Gemiddeld kost een droogbeurt ongeveer een halve euro per keer. Hang dus gewoon ouderwets, of misschien juist wel heel modern, je was lekker buiten aan de lijn. Scheelt ladingen energie en geld.

4. Laat je woning goed doorluchten
Frisse, droge lucht in je huis heeft een groot voordeel: je kunt het namelijk veel sneller verwarmen dan vochtige lucht. Je verwarming hoeft dus minder hard te stoken om het warm te krijgen. Zet dus je ramen open en laat de heerlijke lentelucht je huis binnenstromen, wanneer het weer het toelaat. 

5. Doe jij ook aan een voorjaarsschoonmaak? 
Veel mensen zien de lente als aanleiding om het huis eens flink onder handen te nemen. Neem dan ook eens de vriezer mee. Je diepvriezer regelmatig ontdooien is namelijk een simpele manier om te besparen op de kosten. Door al het aangevroren ijs te verwijderen, voorkom je dat er onnodig veel stroom nodig is om de temperatuur onder het nulpunt te houden.
« Vorige | Terug | Volgende »