Zonnepanelen nog interessant als salderingsregeling vervalt?

De overheid presenteerde onlangs een plan om de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2025 af te bouwen.

Op dit moment kun je zonnestroom die je zelf niet verbruikt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daarvoor krijg je hetzelfde tarief terug als je betaalt voor de stroom die je afneemt. Dit is de salderingsregeling en deze wil de overheid vanaf 2025 dus gaan afbouwen. Blijft het dan nog interessant om te investeren in zonnepanelen?

De huidige situatie

Op dit moment levert het je veel op om zonnestroom terug te leveren aan het energiebedrijf. Voor de stroom die je levert krijg je namelijk hetzelfde tarief vergoed, als het tarief dat je zelf betaalt voor de stroom die je afneemt. Dit verbruik wordt tegen elkaar afgestreept. Lever je meer stroom terug dan je verbruikt, dan krijg je over het overige deel ook een vergoeding, maar dan tegen een lager tarief.  Hoe deze tarieven er precies uitzien is afhankelijk van je energieleverancier. 

De regeling vanaf 2025

Deze manier van wegstrepen wil de overheid vanaf 2025 dus gaan afbouwen. Voorlopig is dit echter nog alleen een voorstel en is het nog niet officiëel doorgevoerd. 

Het is de bedoeling dat de regeling tussen 2025 en 2031 in stappen afgebouwd wordt. Waarbij je in 2025 nog maar 64% van je teruggeleverde stroom mag salderen. Gedurende die 6 jaar wordt dit langaam afgebouwd naar 0. Vanaf 2025 krijg je voor de teruggeleverde stroom, boven het aangegeven percentage alleen nog een vergoeding. 

Deze regeling zal voor iedereen met zonnepanelen gaan gelden. 

Zijn zonnepanelen dan nog wel interessant?

Het korte antwoord is 'ja'! Ook wanneer deze nieuwe regeling goedgekeurd wordt, blijft het lucratief om te investeren in zonnepanelen. Naast dat het gebruik van zonnepanelen een duurzame manier van energiegebruik oplevert, levert het je op de lange termijn alsnog veel voordeel op. 

We bekeken een rekenmodel van www.mileucentraal.nl:
Investeer je dit jaar nog in (10) zonnepanelen, dan heb je deze  gemiddeld binnen zo'n 7 jaar terugverdiend. Een voordeel daarbij is dat je sowieso tot eind volgend jaar nog profiteert van de salderingsregeling. Ook daarna zorgen de zonnepanelen alsnog voor veel besparing op je energierekening. De kosten voor de zonnepanelen zullen ongeveer €4500,- bedragen, na 25 jaar is de besparing zo'n €13.000,- (uitgaande van een gemiddelde hoekwoning met een 4 persoons huishouden). Alsnog een flinke besparing dus! 

Mileu centraal berekende dezelfde situatie ook wanneer je pas in 2025 zonnepanelen aanschaft. De besparing na 25 jaar komt dan op zo'n €12.000 euro. Het duurt dus wat langer om je investering terug te verdienen, maar levert je op de lange termijn nog steeds veel op! 

Tip om zoveel mogelijk uit je zonnepanelen te halen? Gebruik zoveel mogelijk van je zonnestroom zelf. Draai bijvoorbeeld de was of vaatwasser midden op de dag, wanneer je panelen het meeste stroom opwekken! 

 
« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!