Tips voor overdag gebruiken van (zonne-)energie

9 Juli 24

Als eigenaar van zonnepanelen draagt u al bij aan een groenere toekomst. Om de efficiëntie van uw zonne-energie te maximaliseren en het elektriciteitsnet minder te belasten, willen we u graag enkele tips geven over hoe u overdag meer stroom kunt verbruiken.

Waarom Overdag Meer Stroom Verbruiken?

Zonnepanelen genereren overdag voornamelijk elektriciteit, vooral wanneer de zon schijnt. Als u deze energie direct verbruikt, in plaats van deze terug te leveren aan het net, helpt u niet alleen het net te ontlasten, maar optimaliseert u ook uw eigen energieverbruik. Bovendien kan het direct gebruiken van uw opgewekte energie financieel voordeliger zijn.

Tips voor efficiënt energiegebruik overdag

1. Gebruik huishoudelijke apparaten overdag: Probeer uw huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine, vaatwasser en droger overdag te laten draaien. Programmeer deze apparaten indien mogelijk om automatisch te starten tijdens piekuren van zonne-energieproductie, meestal tussen 10:00 en 16:00 uur.
2. Opladen van elektronische apparaten: Laad uw laptops, smartphones, tablets en andere elektronische apparaten overdag op. Dit zorgt ervoor dat u de zonne-energie direct gebruikt en minder afhankelijk bent van het net tijdens de avonduren.
3. Koken en bakken: Indien mogelijk, probeer dan overdag te koken of te bakken. Elektrische kookplaten en ovens verbruiken veel energie en dit kan het beste worden gedaan wanneer uw zonnepanelen op volle kracht werken
4. Gebruik van een slimme thermostaat: Overweeg de installatie van een slimme thermostaat die kan worden ingesteld om overdag meer energie te verbruiken voor verwarming of koeling. Dit kan helpen om de piekmomenten van zonne-energie te benutten en uw energieverbruik efficiënter te maken.
5. Elektrische voertuigen opladen: Als u een elektrische auto heeft, probeer deze dan overdag op te laden. Dit maximaliseert het gebruik van uw opgewekte zonne-energie en helpt u om kosten te besparen.
6. Energieopslag overwegen: Investeer in een thuisbatterij om de overtollige zonne-energie op te slaan die u overdag niet verbruikt. Dit stelt u in staat om deze energie te gebruiken tijdens de avonduren of op bewolkte dagen, waardoor uw afhankelijkheid van het net verder wordt verminderd.

Maak Gebruik van Slimme Technologie

Slimme meters en energiebeheersystemen kunnen u helpen om uw energieverbruik te monitoren en aan te passen. Deze technologieën bieden inzicht in wanneer uw zonnepanelen de meeste energie produceren en wanneer u die energie het beste kunt gebruiken.

Conclusie

Door uw energieverbruik overdag te optimaliseren, kunt u niet alleen uw energiekosten verlagen, maar ook een positieve impact hebben op het elektriciteitsnet en het milieu. Oosterhout Nieuwe Energie is hier om u te ondersteunen met advies en oplossingen om het meeste uit uw zonnepanelen te halen, kom langs in ons energiecentrum of vraag een gratis energiescan aan.

Samen werken we aan een duurzame toekomst!
| Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!