Soorten zonnepanelen

6 Mei 2024

Voordat je ervoor kiest om zonnepanelen aan te schaffen is het handig om te begrijpen welke soort zonnepanelen er zijn. Welke keuze je maakt hangt af van jouw specifieke behoeften, budget en het oppervlak van je dak. Laten we eens kijken naar de belangrijkste soorten zonnepanelen die momenteel op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.

Het soort paneel wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waar de zonnecellen van gemaakt zijn.

Monokristallijn Zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die elk uit één kristal bestaan. Hierdoor hebben de Monokristallijn zonnepanelen vaak een zwarte kleur. Deze panelen hebben een hoog rendement en zijn ideaal voor kleinere daken vanwege hun hoge opbrengst per vierkante meter. Hoewel ze duurder zijn in aanschaf maar ze zijn snel terugverdiend. Goed voor huiseigenaren die het maximale uit hun dak willen halen.

Polykristallijn Zonnepanelen

Polykristallijn zonnepanelen hebben zonnecellen die bestaan uit meerdere kristallen. Ze zijn gunstiger geprijsd dan monokristallijn en bieden een redelijk hoog rendement. Ideaal voor grotere oppervlakken waar ruimte geen beperking is. Ze worden steeds minder aangeboden en grotendeels verdrongen door de Monokristallijn panelen.

Amorf (Dunne Film) Zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen en zijn daardoor zeer buigzaam. Hoewel ze het laagste rendement hebben, zijn ze geschikt voor gebruik op voertuigen en andere objecten waar flexibiliteit vereist is.

Glas-Glas Zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zegt niets over het type zonnecel dat gebruikt is, maar over de bescherming van de gebruikte zonnecellen. Deze zonnepanelen worden vaak gebruikt als er sprake is van een hoge windbelasting. Ze hebben een langere levensduur dan andere panelen. Hoewel ze duurder zijn, bieden ze een stabielere opbrengst en degraderen ze minder snel, wat op lange termijn het hoogste rendement oplevert.

Welke soort zonnepanelen het beste bij jou past, hangt af van verschillende factoren, waaronder je budget, de beschikbare ruimte op je dak en je energiedoelstellingen. Laat je door ONE adviseren en kies de panelen die het beste aansluiten bij jouw behoeften en situatie.  Vraag hiervoor een gratis energiescan aan of kom op 1 juni langs in ons energiecentrum voor meer uitleg over zonnepanelen.
« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!