Slim omgaan met je zonne-energie

Slim omgaan met je zonne-energie
Slim omgaan met je zonne-energie

13 Mei 2025

Zonnepanelen op je dak? Dan wek je al groene stroom op. Maar nu de salderingsregeling in 2027 verdwijnt, is het slim om die stroom ook zoveel mogelijk zelf te gebruiken. In dit artikel leggen we uit hoe je dat aanpakt. Denk aan het juiste moment verbruiken, of het opslaan van energie in een thuisbatterij. Zo houd je zelf de regie over je energieverbruik.

Gebruik je stroom op het juiste moment

Dit doet bijna elk huishouden inmiddels wel. Je laat de wasmachine draaien als de zon schijnt, laadt de fiets overdag op of zet de vaatwasser aan als je panelen volop produceren. Logisch ook, want zo gebruik je je eigen stroom direct en hoef je minder terug te leveren.

Extra stap: een thuisbatterij

Met een thuisbatterij sla je de energie op die je overdag niet meteen gebruikt. Handig voor de avonduren of op bewolkte dagen. Je wordt minder afhankelijk van het net en vergroot je eigen energievoorraad. Bij een stroomstoring kan een thuisbatterij stroom blijven leveren aan geselecteerde apparaten (voor meer informatie hierover kan je terecht bij ONE).

Wat past bij jouw situatie

Of een thuisbatterij een slimme keuze is, hangt af van wat jij belangrijk vindt

• Wil je besparen op je energiekosten
• Wil je onafhankelijker worden of juist zo duurzaam mogelijk leven

Je verbruik, het vermogen van je panelen en je doelen bepalen samen wat de ideale batterij is. De meeste batterijen hebben een capaciteit van 2 tot 12 kWh. Let ook op het aantal laad- en ontlaadcycli of kies een model waarbij dat geen rol speelt.

Een batterij werkt samen met een omvormer. Bij een DC-koppeling gaat de opgewekte stroom direct naar de batterij. Bij een AC-koppeling wordt de stroom eerst omgezet, wat iets minder efficiënt is. Laat altijd nagaan of jouw systeem geschikt is voor batterijopslag. En overweeg een slim energiebeheersysteem dat automatisch stuurt op basis van energieprijzen.

Vergeet de registratie niet

Wie energie opslaat, is verplicht dit aan te melden bij de netbeheerder. Dat geldt voor batterijen vanaf 0,8 kW, en alleen als er al zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Registreren kan eenvoudig via www.energieleveren.nl.

Wil je weten wat in jouw situatie handig is? Of heb je vragen over opslaan of slim verbruiken? Onze energiecoaches denken graag met je mee.  

https://www.oosterhoutnieuweenergie.nl/contact/

Oosterhouts advies, gratis en onafhankelijk.




| Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!