Het ONE duurzaam wonen stappenplan

In 2050 moeten alle wijken in Nederland aardgasvrij zijn, staat in het Klimaatakkoord. Hoewel het nog even duurt, is het verstandig om op tijd te beginnen. Het kan lastig zijn om te weten waar te beginnen, dus we hebben een eenvoudig stappenplan opgesteld om je op weg te helpen.

Stap 1: Plan jouw gratis energiescan

Maak een afspraak voor een GRATIS energiescan bij je thuis via onze website. We lopen een rondje door je huis, bespreken jouw wensen, brengen de mogelijkheden in kaart én we maken samen een stappenplan. Het geheel verwerken we in je persoonlijke HOOM-dossier: een digitaal naslagwerk waarin alle details van jouw woning terug te vinden zijn. Aangevuld met praktische adviezen om je woning energiezuiniger te maken.

Maak een afspraak voor een GRATIS energiescan.

Stap 2: Doe snelle, kleine aanpassingen

Er zijn veel makkelijke, snel door te voeren maatregelen. Welk van deze maatregelen heb jij al doorgevoerd?

  • Vervang je gloeilampen voor LED-lampen
  • Zet de thermostaat 2 graden lager
  • Zet de verwarming uit in kamers waar je niet vaak komt
  • Plaats tochtstrips rond deuren en ramen
  • Gebruik een waterbesparende douchekop
  • Trek stekkers van apparaten die je niet vaak gebruikt uit het stopcontact

Energiecoach Frans Verhoeven vertelt je in onze  kennisvideo graag meer over deze energiebesparende tips. Lees ook onze  whitepaper over energiebesparen! 

Stap 3: Isoleren

Leer je huis kennen en controleer de isolatie in je dak, buitenmuren en de vloer van de begane grond. Vergeet ook niet om het type glas in de ramen te bekijken. Is jouw huis gebouwd in of na 2000? Dan heb je geluk! Je huis is al goed geïsoleerd.

Weet jij inmiddels hoe jouw huis ervoor staat als het aankomt op isolatie? Om je huis aardgasvrij te maken, zijn de volgende isolatiemaatregelen nodig:

  • Spouwmuurisolatie
  • Goede of zeer goede vloerisolatie
  • Goede of zeer goede dakisolatie
  • HR++ glas in de ramen van woonruimtes en slaapkamers

Met deze vorm van isolatie heb je aanzienlijk minder energie nodig om je huis te verwarmen. Bovendien kun je je huis dan verwarmen met verwarmingswater van zo’n 50 graden: dat is nodig om een warmtepomp te kunnen gebruiken.

Meer weten over isolatie? Bekijk dan onze  kennisvideo en lees onze  whitepaper.

Stap 4: Ventileren

Lucht raakt op verschillende manieren vervuild. Bijvoorbeeld door koken, bakken, wassen en roken. Daarom is belangrijk dat er regelmatig frisse lucht binnenkomt. Hoewel vervuilde lucht via naden, kieren en roosters in beperkte mate het huis verlaat, is het aan te raden om daarnaast ook regelmatig op een slimme manier te ventileren. Denk bijvoorbeeld aan winddruk-geregelde roosters of een vraaggestuurde ventilatie-unit die precies genoeg verse lucht binnenlaat en de binnenkomende lucht voorverwarmt.

Meer weten over ventilatie? Bekijk dan onze  kennisvideo en lees onze  whitepaper.

Stap 5: Radiatoren

Overweeg jij om je aardgas cv-ketel te vervangen voor een duurzamer alternatief, zoals een warmtepomp? Of word je binnenkort aangesloten op een warmtenet met een lagere temperatuur? Dan is het van belangrijk om te controleren of je radiatoren geschikt zijn voor deze lagere temperaturen. Wanneer de radiatoren te klein zijn, kan er onvoldoende warmte worden afgegeven. In dit geval zijn er aanpassingen nodig, zoals het vervangen van bestaande radiatoren door grotere of dikkere exemplaren, het toevoegen van één of meerdere radiatoren, of het aanleggen van vloerverwarming.

Stap 6: CV ketel

Je huis is op een gegeven moment goed geïsoleerd en klaar voor een aardgasvrije toekomst. Maar wat zijn de opties voor verwarming en warm water? Dit ligt aan het warmteplan dat is opgesteld voor jouw wijk.

Een warmtenet is een duurzame manier om hele wijken van warmte te voorzien door gebruik te maken van warmte uit nabijgelegen fabrieken, datacenters, afvalbranders, elektriciteitscentrales en biomassacentrales. Het is rendabel in wijken waar huizen dicht op elkaar staan en er is geen warmtepomp nodig.

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas en kan worden gebruikt in combinatie met een hybride warmtepomp. In sommige wijken zal een collectieve warmtepomp worden geïnstalleerd, maar anders is het nodig om een eigen volledig elektrische warmtepomp aan te schaffen en radiatoren aan te passen indien nodig.

Een hybride warmtepomp naast de cv-ketel kan een goede tussenstap zijn voor mensen die minder gas willen verbruiken. Het kan helpen om kennis te maken met het verwarmen op lage temperaturen. Controleer of je woning geschikt is voor een hybride warmtepomp. Het gebruik van hybride warmtepompen zal nog vele jaren voordelen hebben omdat de meeste wijken tot 2030 gebruik zullen blijven maken van het gasnet. Bij overschakeling op groen gas kan de levensduur van de hybride warmtepomp nog verder worden verlengd. Informeer bij de gemeente over de specifieke plannen voor jouw wijk.

Meer weten over het verwarmen van je woning? Bekijk dan onze  kennisvideo en lees onze  whitepaper.

Stap 7: Zonnepanelen

Naast het aardgasvrij maken van je woning, zijn er nog andere manieren om je woning energiezuinig te maken. Bijvoorbeeld door de aanleg van zonnepanelen. Als je weet hoeveel stroom je huishouden gebruikt, bereken je eenvoudig hoeveel panelen je nodig hebt. Of je die ook kunt plaatsen, hangt af van het dakoppervlak en de ligging. Er zijn diverse soorten zonnepanelen beschikbaar, maar uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel: het omzetten van zonlicht in energie. Het is verstandig om goed geïnformeerd en geadviseerd te worden, zodat je de juiste zonnepanelen op je dak plaatst.

Meer weten over zonnepanelen? Kijk dan hier onze  kennisvideo waarin energiecoach Gerrit Janssen je alles uitlegt over zonnepanelen! Lees ook onze  whitepaper.
« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!