Geen btw meer op zonnepanelen

Geen btw meer op zonnepanelen

Sinds 1 januari dit jaar geldt het zogeheten btw-nultarief voor zonnepanelen. Tot en met vorig jaar betaalden particulieren 21 procent btw over hun zonnepanelen, die zij vervolgens terug konden vragen van de belastingdienst. Vanaf dit jaar betaal je geen BTW meer voor zonnepanelen, dat scheelt een administratieve handeling!

De belangrijkste reden om de btw voor particulieren te verlagen van 21 naar 0 procent is dat het de particulier én de belastingdienst werk scheelt. Daarnaast hoopt het kabinet dat hierdoor nog meer particulieren zonnepanelen zullen aanschaffen.

Het btw-nultarief geldt namelijk alleen voor zonnepanelen die worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, bijvoorbeeld een schuur. Een garage, serre, aan- of uitbouw, vakantiewoning, postcoderoosproject en appartementencomplex met een Vereniging van Eigenaren vallen ook onder het nultarief. Ook een pand met een woon- en werkfunctie kan hier gebruik van maken.

Het btw-nultarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal, optimizers, omvormers en voor de aanpassing van de meterkast. Voor werkzaamheden zoals een dakversteviging voor de zonnepanelen of de installatie van een warmtepomp die op zonne-energie gaat draaien blijft het btw-tarief van 21 procent gelden.

Let op!
Koop je een nieuwbouwwoning met zonnepanelen die ook fungeren als dakbedekking? Dit noemen we geïntegreerde zonnepanelen. Hiervoor blijft het btw-tarief van 21% gelden.

Wanneer je een jaaromzet van minimaal 1.800 euro uit zijn zonnepanelen haalt of de installatie heeft een vermogen van minimaal 10.000 wattpiek, ziet de belastingdienst u als btw-ondernemer. In dat geval moet u zich als btw-ondernemer aanmelden bij de belastingdienst en wel btw-aangifte doen. Hiervoor bestaat de kleineondernemersregeling.

Je vindt meer informatie over zonnepanelen in onze kennisbank. Wil je een van onze energiecoaches uitnodigen voor een GRATIS scan bij jou thuis? Neem dan contact met ons op.
« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!