Energie besparen in de winter

19 Februari 2021

5 tips van de vrijwillige energiecoach

Het is winter! En hoe! De wereld kleurt wit en de ijzers kunnen uit het vet! Met deze kou zetten we massaal de verwarming op een hogere stand. Helaas is dit energiegebruik niet goed voor het milieu en ook niet zo aangenaam voor je portemonnee. Vrijwillige energiecoach Cees van Rijen geeft 5 eenvoudige tips om tijdens de wintermaanden energie te besparen.

Tip 1. Maak gebruik van tochtstrips
Plaats tochtstrips in deuren en ramen (en een tochtborstel voor de brievenbus). Het zijn heel snelle en simpele aanpassingen, maar het heeft zeker effect!

Tip 2. Doe de gordijnen ’s avonds dicht
Als je geen ramen met het allerbeste isolatieglas hebt, is het aan te raden om ’s avonds de gordijnen op tijd dicht te doen. Op deze manier komt er minder kou via de ramen naar binnen.

Tip 3. Vervang gloeilampen voor LED lampen
LED lampen zijn ongeveer 90% zuiniger dan gloeilampen. Door oude lampen te vervangen voor LED verlichting, kun je dus ontzettend veel energie besparen. Daarnaast gaan ze ook nog erg lang mee.

Tip 4. Laat de cv-ketel checken
Als de cv-ketel niet optimaal werkt, kan dit je onnodig veel energie kosten. Laat het daarom regelmatig checken. Kijk af en toe ook zelf of de cv-ketel moet worden bijgevuld. En zet de ketel voor de herfst alvast op de eco-stand.

Tip 5. Blokkeer de verwarming niet
Om de warme lucht goed te verspreiden, is het belangrijk dat je de verwarming niet blokkeert. Zet er dus geen grote meubelstukken tegenaan. Zo gaat er minder warmte verloren.
« Vorige | Terug |