Wat is duurzamer? Een apparaat vervangen of repareren?

24 November 2021

Wat is duurzamer? Een apparaat repareren of vervangen?

We hebben tegenwoordig veel apparatuur in huis. Een televisie, koelkast, wasmachine, koffiezetapparaat, smartphone, ga zo maar door. Soms gaan je apparaten kapot of zijn ze verouderd. Wat is dan de meest duurzame keuze? Vervangen of repareren?

Repareren is vrijwel altijd duurzamer dan vervangen. Het maken van een nieuw product kost vaak veel energie en grondstoffen. Veel meer dan het repareren van een apparaat. Echter zijn sommige apparaten zoveel energiezuiniger en duurzamer geworden, dat vervangen de beste keuze is.

VERVANGEN

Een verouderde koelkast, vriezer of wasdroger kun je bijvoorbeeld beter vervangen dan repareren. De afgelopen jaren zijn deze apparaten namelijk vele malen energiezuiniger geworden. Een koelkast van 10 jaar of ouder kun je daarom beter vervangen door een nieuw model, met donkergroen energielabel.

Wanneer je een wasdroger vervangt kies dan voor een warmtepompdroger. Deze gebruikt 50% minder energie dan een oude condensdroger en zelfs nóg minder dan een oude droger met warme lucht afvoer.

Heb je je oude apparaten vervangen door nieuwe, zuinigere modellen? Ga deze dan niet hergebruiken of verkopen. Ze staan dan namelijk bij iemand anders thuis veel energie te verbruiken en dat is zonde. Lever je oude apparaten dan in bij de milieustraat.

REPAREREN

Niet alle apparatuur is de afgelopen jaren écht energiezuiniger geworden. In dat geval is het dus beter om ze te repareren. Bijvoorbeeld je computer, smartphone of vaatwasser. Bij deze apparaten kun je beter bekijken of er onderdelen vervangen kunnen worden, waardoor de levensduur verlengd wordt. Bekijk bijvoorbeeld of de accu van je oude laptop of telefoon te vervangen is.

Bekijk altijd het verbruik van het apparaat en de mogelijkheid om het te repareren. Apparatuur om te klussen gebruik je bijvoorbeeld niet dagelijks, waardoor het stroomverbruik veel lager is dan de energie die het kost om het te laten maken. De meeste keukenapparatuur en verzorgingsapparaten zijn de afgelopen jaren niet veel zuiniger geworden. Het is dan altijd beter om ze, waar mogelijk, te repareren.

Bij sterk verouderde apparaten is het vaak wél beter om te gaan voor een nieuw, zuiniger model, dat tevens betere prestaties levert. Kijk hierbij vooral naar het energielabel van de producten en ga voor donkergroen!

HULP

Nu wil je waarschijnlijk ook aan de slag met het repareren van je apparaten. Heb je hier hulp bij nodig? Bekijk dan of er bij jou in de buurt een repaircafé is waar je terecht kunt. Bij een repaircafé kun je je apparaten voordelig laten nakijken en repareren. Kijk eens op https://repaircafe-oosterhout.nl/

Uiteraard kun je altijd bij Oosterhout Nieuwe Energie terecht voor concrete tips of bekijk met ons samen of je je apparaat beter kunt vervangen of repareren. Loop voor advies op zaterdag binnen in ons adviescentrum of maak een afspraak met een van onze energiecoaches. Zij kijken graag me je mee! 
« Vorige | Terug |
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!