Slim aansluiten van zonnepanelen

13 Juli 2021

Er wordt steeds meer energie gebruikt, bijvoorbeeld door het gebruik van elektrische auto’s en elektrische verwarming in huis. Daarnaast wordt er ook energie geleverd, omdat steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Dit brengt een hoop veranderingen voor ons elektriciteitsnet.

Hoewel Nederland een van de meest betrouwbare energienetten ter wereld heeft, is het ook al 100 jaar oud. Het energienet dat we nu hebben is niet gebouwd voor de manier waarop we nu energie opwekken en verbruiken. Energieopwekking uit zonnepanelen stelt andere eisen aan het net, dan de verspreide energielevering waar het voor bedoeld is. Zo kan er bij zonnepanelen op zonnige dagen een piek op het energienet komen, terwijl er weinig energie wordt verbruikt. Ons energienet is hier niet voor gebouwd. Wanneer er zoveel energie in één keer het net op komt, kunnen er hoge spanningen ontstaan en de omvormers van de zonnepanelen kunnen uitschakelen. De zonnepanelen kunnen dan geen elektriciteit leveren aan het net. Dit is natuurlijk enorm zonde.

Heb je zonnepanelen of overweeg je deze aan te schaffen? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om spanningsproblemen te voorkomen. Welke stappen dit zijn lees je hieronder:

  1. Overweeg om je zonnepanelen op het oosten of westen te plaatsen

Het klinkt misschien niet logisch, maar de energie van zonnepanelen op het oosten of westen wordt vaak efficiënter gebruikt. Hoewel de productie zo’n 10% lager ligt, sluit de productie vaak beter aan op het verbruik. Bij zonnepanelen op het oosten of westen ligt de stroompiek respectievelijk aan het begin of einde van de dag. De momenten waarop mensen thuis zijn en dus stroom verbruiken. In tegenstelling tot zonnepanelen die op het zuiden liggen, waar de stroompiek rond 12 uur ’s middags ligt.

  1. Gebruik je eigen energie

Zet apparaten die veel stroom verbruiken overdag aan, wanneer de zon op je panelen schijnt. Laat de wasmachine bijvoorbeeld overdag draaien, zodat je je eigen stroom meteen verbruikt en de omvormer niet uitvalt. Daarnaast wordt het net niet extra belast met energie die je teruglevert. Veel apparaten hebben tegenwoordig de mogelijkheid om vooraf in te stellen wanneer ze aan moeten gaan, zo kun je dit ook toepassen wanneer er niemand thuis is.
 
Je kunt ook overwegen je stroom op te slaan in een batterij. De systemen hiervoor zijn echter wel kostbaar, maar worden steeds betaalbaarder.

  1. Controleer de installatie bij problemen

De installatie van de panelen kan een oorzaak zijn van de spanningsproblemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er gebruik is gemaakt van de juist aansluitkabel, omvormer en faseaansluiting.

Tip! Hebben de buren ook zonnepanelen en ervaren zij geen spanningsproblemen? Dan ligt het probleem waarschijnlijk in de eigen installatie. Ervaren de buren hetzelfde probleem, neem dan contact op met de netbeheerder.

 




« Vorige | Terug | Volgende »
 

Deze website gebruikt cookies

Dit doen wij voor statistische doeleinden, en om uw ervaring op deze website te verbeteren.

Graag vragen wij uw akkoord om dit te mogen blijven doen.
Voor meer informatie kunt u eerst onze cookie uitleg pagina bekijken!